Gruszki – znane i cenione

paź 07

Gruszki – znane i cenione

Gruszki to owoce znane i cenione już przez starożytnych Egipcjan, Rzymian i Greków. Były uprawiane ponad 3 tyś. lat temu, początkowo uznawano je za trujące, dlatego jadano tylko gotowane. Dopiero Francuzi i Belgowie odkryli niezwykłe walory smakowe tych owoców i zwrócili uwagę na właściwości lecznicze kompotu z suszu, który łagodzi stany zapalne organizmu i działa przeciwgorączkowo.

Gruszki zawierają, witaminy z grupy B oraz A i E. Dostarczają również sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza i bor, który poprawia koncentrację i zapobiega utracie wapnia z kości, a więc zmniejsza ryzyko osteoporozy. W owocach tych jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jod.

Bogactwo zawartych w nich antyoksydantów wzmacnia odporność organizmu i chroni przed stanami zapalnymi. Gruszki są wskazane w profilaktyce chorób układu krążenia i nadciśnienia. Obniżają również poziom złego cholesterolu we krwi, pobudzają przemianę materii i są wskazane przy leczeniu kamicy nerkowej i zapalenia dróg moczowych. Nie wolno jednak przesadzać z ilością gruszek, bo są lekko przeczyszczające i ciężkostrawne.

Te słodkie owoce znakomicie nadają się na kompoty, dżemy, soki i marynaty. Są częstym składnikiem wszelkiego rodzaju ciast i deserów, podawanych na ciepło jak i na zimno. Gruszki marynowane w occie to wspaniały dodatek do drobiu, dań z wieprzowiny i wątróbki. Nadają się do sałatek, gdyż świetnie komponują się z serem żółtym i pleśniowym oraz z orzechami włoskimi. Wystarczy wymieszać ulubioną sałatę z pokrojonymi gruszkami, orzechami, grzankami i polać ją ulubionym sosem np. winegret aby uzyskać wspaniałą niskokaloryczną przekąskę, która na pewno zachwyci każdego.

Gruszki warto jeść przede wszystkim na surowo, nie przetworzone, bo wtedy zachowują najwięcej cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>