Lubisz ogórki ?

mar 17

Lubisz ogórki ?

Ogórki to jedne z najczęściej spotykanych warzyw na polskich stołach. Chociaż nie posiadają wielu wartości odżywczych, to cenione są przede wszystkim ze względu na walory smakowe.

Ogórki są przyjaciółmi osób odchudzających się i dbających o szczupłą sylwetkę, gdyż są wyjątkowo mało kaloryczne. Jest to skutkiem tego, że aż 96%  tych warzyw stanowi woda, a pozostałe 4% przypada na witaminy i sole mineralne, wśród których są potas, wapń, żelazo, krzem, fosfor. Jeżeli chodzi o witaminy to ogórki są źródłem witamin A, B1, B2 i C.

Są zalecane przez dietetyków, ponieważ pozytywnie wpływają na nasz organizm. Przyspieszają przemianę materii, usprawniają szybsze wydalanie kwasu moczowego oraz ułatwiają wydalanie wody z organizmu.

Ogórki to bardzo wdzięczne warzywa, można wyczarować z nich różnego rodzaju potrawy. Doskonale nadają się do spożywania na surowo, a także w postaci przetworzonej tj. sałatki, marynaty, pikle. Świeże są niezbędnym składnikiem wiosennych kanapek, wykorzystuje się je także jako element dekoracji wielu potraw. Po dodaniu do świeżo startych ogórków jogurtu lub śmietanki, powstanie przepyszna mizeria, przystawka do młodych ziemniaczków z koperkiem.

Na naszych stołach częstym gościem są ponadto ogórki konserwowe, pikle, sałatki. Wyobraźnia nie ma tu granic, gdyż ogórki można łączyć z wszelkiego rodzaju przyprawami np. ( curry, kurkuma), ziołami, a także musztardą. Pasteryzowane na zimę będą wspaniałym dodatkiem do dań głównych i mięs. Najbardziej cenione są jednak ogórki kiszone, stanowią one dodatek do sałatek, mięs i przystawek. Dla amatorów najlepsze są spożywane bezpośrednio ze słoika. Zalecane jest również picie w małych ilościach wody od kwaszenia ogórków, ponieważ ma ona korzystny wpływ na florę bakteryjną naszego organizmu.

Ciekawostką jest to, że świeżych ogórków nie należy łączyć z innymi warzywami (pomidorami, cebula, papryka), gdyż zawierają one enzym utleniający witaminę C. Nie dotyczy to ogórków kiszonych, u których w procesie kiszenia jest wytwarzana właśnie ta witamina.
Ogórki są również składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji twarzy i ciała. Działają bowiem odświeżająco i ściągająco na naszą skórę, nawilżają ją i poprawiają gospodarkę wodna całego organizmu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>