O kapuście słów kilka
sty 14

Duszona, gotowana, przyrządzana z mięsem lub na sposób jarski – kapusta zawsze smakuje wybornie! Można z niej stworzyć główne dania, surówki, przetwory na zimę, a nawet… soki.
To niedrogie i niepozorne warzywo, kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Istnieje również wiele odmian kapusty np.
• włoska, ta ciemnozielona główka o mocno karbowanych liściach zawiera mnóstwo witamin: C, E, beta-karoten i minerały: żelazo i magnez. Nadaje się świetnie do zup, faszerowania, na gołąbki, do kiszenia i do wszelkiego rodzaju surówek.
• biała, ma podobne właściwości odżywcze jak włoska, ale jest od niej lżej strawna. Działa ponadto odkwaszająco na organizm, a jej sok leczy wrzody żołądka. Najlepsza jest na gołąbki, bigos, do duszenia, gotowania, kiszenia. Ze świeżej często przyrządzane są surówki i soki.
• pekińska, ma wysoką wartość odżywczą ze względu na dużą ilość białka, beta-karotenu, witaminy C, potasu, magnezu, żelaza i wapnia. polecana jest osobom dbającym o linię, gdyż zawiera bardzo mało kalorii. Doskonała jest jako dodatek do sałatek i surówek. Można ją też dusić, smażyć albo zapiekać z mięsem lub innymi warzywami.
• czerwona, zawiera bioflawonoidy, które zapobiegają miażdżycy. Zawiera znaczne ilości witaminy C, magnezu, żelaza i miedzi. Nadaje się na surówki, do zapiekania, gotowania i duszenia.
• brukselka, te małe główki kapusty brukselskiej zawierają witaminę C, dużo witamin z grupy B, wysokowartościowe białko, błonnik, żelazo i potas. Brukselki nie jada się na surowo. Jest za to doskonała po ugotowaniu, jako przystawka podawana z sosem lub zasmażaną bułeczką. Można ją też dodawać do zup, a nawet kisić.
• jarmuż, to warzywo kapustne jest u nas wciąż mało popularne, a szkoda. Zawiera bowiem mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, witaminy C i beta-karotenu. Jest ponadto lekkostrawny i ma mało kalorii. Jarmuż można jeść na surowo, dodawać do zup, smażyć, zapiekać, gotować jak kalafior i podawać z przyrumienioną bułką.
Jest wiele przepisów na dania z kapusty, warto je wypróbować i skorzystać z jej dobroczynnych składników.